Medium

Introduktion

Som led i din taleanalyse er det relevant at se på, hvilket medie (medium) talen er blevet bragt i. Traditionelt blev en tale altid fremført foran en gruppe af tilhørere, men i dag hvor vi har både TV og internet, kan en tale nå ud til langt flere. Vi behøver dermed ikke selv være til stede det konkrete sted, hvor talen blev fremført.

Du skal interessere dig for mediet, fordi mediet typisk vil være afstemt efter talen og dens modtager.

Hvad er mediet?

Der er rigtig mange former for medier, men lige præcis med taler vil det ofte dreje sig om forskellige internetplatforme. I dag lægges politiske taler typisk både på YouTube i videoformat og på parti-, regerings- eller avishjemmesider i tekstformat, så alle kan finde dem efter fremførelsen. Den specielle talegenre TED Talks kan findes på ted.com. Endelig kan talen selvfølgelig ende i en tekstbog eller på en hjemmeside specifikt til taler (fx americanrhetoric.com). Nogle taler TV-transmitteres dog live.

Navnlig videoformatet har den fordel, at det er nemt at dele, fx via de sociale medier. På den måde kan talen nå endnu flere modtagere. 

Mediet matcher modtageren

Husk altid, at folkene bag en tale naturligvis har en interesse i at få den ud og set af flest muligt. Derudover vil de ofte sørge for at matche mediet med, hvor talerens typiske målgruppe befinder sig. En af grundene til, at Barack Obama vandt præsidentposten i 2008 var, at han og hans kampagnestab forstod at bruge de sociale medier til at nå vælgerne, især de yngre vælgere. Hidtil havde man ikke rigtig tænkt medier som Facebook og Twitter ind i politisk markedsføring.

Et andet eksempel på vigtigheden af det valgte medie er Donald Trumps forkærlighed for den konservative TV-kanal Fox News. I sit præsidentembede har han længe foretrukket dette medie, blandt andet når han giver interviews til den amerikanske presse, fordi kanalens politiske profil afspejler hans egen. På den måde når han både ud til sine kernevælgere og undgår sandsynligvis for mange kritiske spørgsmål fra journalisterne.