Topic

Introduktion

En tale kan både have et overemne (main topic) og eventuelle underemner (subtopics). Det at få styr på en tales emne fortæller dig selvfølgelig helt basalt, hvad den handler om. Så kan du også vise, at du har forstået den.

Men der er en anden god grund til at interessere sig for emnet: Afsenderens synspunkter omkring emnet vil typisk fremgå ret klart, når du begynder at indkredse emnet. Prøv allerede her fra starten at se på, om afsenderen har en særlig holdning til emnet, og om den er positiv eller negativ. Senere i analysen kan du så dykke ned i, hvordan den holdning konkret kommer til udtryk, altså med hvilke virkemidler. Men forsøg gerne allerede nu at inddele afsenderens holdninger i et hovedsynspunkt (main point of view) og nogle undersynspunkter (minor points of view).

Du bør også have blik for, om tekstens emne er kontroversielt (controversial) - altså noget, som kan vække stærke følelser og eventuelt støde nogen. Eksempler på det kunne være emner som sexual abuse eller racism. 

Sådan finder du let talens emne

Når du arbejder med taler, vil du typisk have adgang til en nedskreven version af talen, selvom taler til dels er en mundtlig genre. En teknik til a...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind