Speech analysis

I denne vejledning får du Studienets hjælp til, hvordan du analyserer, diskuterer og perspektiverer en tale (speech eller address) i engelskfaget. Der, hvor du typisk kan blive bedt om at lave en retorisk analyse, er i opgavegenrer som analytical essay, SRP eller til mundtlig eksamen. Kort fortalt handler det om, at du skal lave en analyse af den måde, hvorpå taleren fremfører sit budskab og forsøger at overbevise sine modtagere.

Vores analysemodel er delvist baseret på det retoriske pentagram. Derfor er vores vejledning bygget op omkring pentagrammets fem analyseelementer, nemlig emne (topic), afsender (speaker), modtager (audience), sprog (language) og situation (circumstances), og så supplerer vi med elementer som komposition, intention, perspektivering og talens fremførelse. I din analyse skal du naturligvis primært lægge vægten på de elementer i modellen, der er mest relevante for netop din tale.

Vi viser dig eksempler på analyse af konkrete taler, og vi opridser desuden forskellige typer af taler såsom victory speech, inaugural address og TED Talk.

Vejledningen er skrevet på dansk, men alle centrale fagbegreber er oversat til engelsk.

Her kan du læse et uddrag af vejledningen:

Hvad er talens anledning?

Helt overordnet skal du begynde med at spørge dig selv, hvilken anledning (occasion) talen holdes i. Hvor og hvornår foregår den? Er der tale om et særligt arrangement - for eksempel en politisk valgfest eller et skolebesøg? Eller foregår den midt i nogle højspændte politiske begivenheder i landet? Og spiller talens anledning en rolle i selve talen? Nogle gange ser man en politiker referere til stedet, han eller hun står og holder talen, eller til de mennesker, der er forsamlet for at høre den.

Husk på, at især politikere altid har en interesse i at samle så meget opbakning fra vælgerne som muligt, så der er altid et formål med den enkelte tale og stedet, den holdes.

Et eksempel på en tale, der er tæt forbundet med sine ydre omstændigheder, er præsident John F. Kennedys berømte “Ich bin ein Berliner”-tale fra d. 26. juni 1963. Han holdt talen i Vestberlin under den kolde krig, og talen handlede netop om Berlin og splittelsen mellem det kommunistiske Østberlin og det demokratiske Vestberlin. Fordi Kennedy befandt sig, hvor han gjorde, og talen blev holdt på det tidspunkt, den gjorde, fik den langt større gennemslagskraft, end hvis han havde holdt den hjemme i USA.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Speech analysis

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.