Arven fra romerne

Romernes kultur og samfundsform har sat et dybt aftryk i Europa helt frem til i dag og er blevet en fælles europæisk arv. Årsagen er dels, at kulturen blev udbredt i Romerrigets enorme område og delvist videreført i middelalderen. Og dels, at den blev et ideal i store kulturhistoriske strømninger som renæssancen og oplysningstiden.

Idéen om Europa som en enhed

På det helt overordnede plan stammer idéen om Europa som en enhed fra Romerriget, hvor hele Syd- og Mellemeuropa var samlet. Også folkene uden for riget, fx germanerne, orienterede sig mod Romerriget og overtog mange idealer fra romernes skikke.

Idéen om Europa som enhed blev særligt videreført i den romersk-katolske kirke i middelalderen. Frem til reformationen i 1500-tallet samlede den katolske kirkes tro, værdier og tankesæt alle folk i Vest- og Nordeuropa. I dag afspejles enhedsidéen fx i en moderne institution som EU, der har som mål at skabe tæt samarbejde mellem nationerne og samle Europa politisk.

Arven i middelalderen

I de sidste ca. 100 år af Det vestromerske riges levetid var riget kristent, og der blev skabt en kombination af romersk og kristen kultur. Denne kultur blev udbredt og opfattet ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind