Antikkens Rom

Her forklarer vi om samfundsforholdene i antikkens Rom. Vi ser nærmere på byen og dens samfundsgrupper samt den romerske kultur. De politiske forhold forklarer vi om på en særskilt side: Politisk system og styreformer i Rom.

Byen og dens infrastruktur og økonomi 

Rom var i tidlig kejsertid en imponerende storby med omkring 1 mio. indbyggere (tallet er usikkert). Byen var Romerrigets omdrejningspunkt for både politik, handel og kulturliv. Der var marmorbeklædte templer, imponerende triumfbuer, åbne badehuse, varierede boligkvarterer og en evig strøm af liv.

Centrum i byen var torvet Forum Romanum, hvor der lå mange templer og offentlige bygninger, og hvor senatet bl.a. holdt til. Det var centrum for byens handel, kultur og politiske liv. Nærved lå det gigantiske amfiteaterColosseum, som blev bygget i år 79-80 og kunne rumme 50.000 tilskuere. Circus Maximus var en gigantisk væddeløbsbane med plads til op mod 250.000.

Tegning af Roms centrum ca. år 100 e.Kr. Nederst til højre Colosseum, nederst til venstre Circus Maximus. Forum Romanum er området oven for Colosseum. 
Kilde: Woeterman 94 / CC BY-SA 3.0

Ligesom i alle andre romerske byer havde Rom en avanceret infrastruktur med et stort net af veje, torve, broer, kloakker og akvædukter, der var antikkens vandforsyning. 

Byens økonomi byggede på livlig handel, skatteinddrivelse fra provinserne og den udbredte brug af slaver som billig arbejdskraft. Den romerske overklasse, nobiliteten, var blevet ekstremt rig pga. romernes mange erobringer. 

Erobringer gav enorme rigdomme og skatteindtægter, som flød til Rom, og krigsfanger blev gjort til slaver. De superrige romere efterspurgte hele tiden nye varer og luksusting, og det satte heftigt gang i økonomien og skabte mange arbejdspladser. Det holdt frem til omkring år 2...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind