Den romerske republiks tid (509-27 f.Kr.)

Her forklarer vi om den romerske republiks tid og republikkens indretning og styre. Tiden er fra 509 f.Kr., hvor republikken oprettes, til 27 f.Kr, hvor Rom i stedet bliver et kejserdømme. Vi deler perioden ind i den tidlige, mellemste og sene republik. Du kan møde andre inddelinger af perioden, men indholdet er det samme.

Den tidlige republik: Romerne skaber et rige (509-264 f.Kr.)

Her ser vi nærmere på den historiske udvikling i den første del af republikkens tid, hvor republikken grundlægges, og romerne skaber et rige i Italien.

Republikkens indretning og styre

I 509 f.Kr. dræbte romerne deres sidste konge og oprettede i stedet den romerske republik. Det var en statsform, hvor alle frie mænd blev regnet for borgere, og hvor magten blev fordelt på flere hænder - i modsætning til kongedømmet

Republikken blev anført af senatet, som var det ledende politiske råd. Her sad de mest indflydelsesrige patriciere, som var de store jordejere og samfundets overklasse og adel. Senatet havde officielt kun en rådgivende funktion. Men i realiteten pressede de magtfulde senatorer næsten alle deres råd og forslag igennem i folkeforsamlingerne, hvor beslutningerne skulle vedtages.

De førende embedsmænd var to konsuler, som var en slags ‘statsministre’ og ledere af hæren, og som i begyndelsen ligeledes var patriciere. Konsulerne var kun valgt for ét år ad gangen, hvilket sikrede, at ingen enkeltpersoner kunne sætte sig på magten.

Plebejerne var de almindelige borgere, som groft sagt udgjorde Roms middelklasse og underklasse. De havde politisk indflydelse gennem en række folkeforsamlinger, som havde den lovgivende myndighed. 

Men plebejerne havde i udgangspunktet ikke megen reel magt. De kunne i begyndelsen hverken vælges til embeder eller sidde i senatet. I folkeforsamlingerne blev de som regel tvunget ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind