Romeo and Juliet

I denne study guide finder du hjælp til at analysere William Shakespeares tragedie Romeo and Juliet. Guiden klæder dig grundigt på til at arbejde med skuespillet i både den daglige undervisning og til eksamen.

Udover analysen får du et summary af det samlede skuespil og af hver enkelt scene samt baggrundsinformation om den historiske kontekst: “the Elizabethan era”. Derudover får du hjælp til at fortolke og perspektivere skuespillet.

Du finder også særlige 'guldkorn' i vores opsummerende noter om skuespillet samt på vores side om Romeo and Juliet til mundtlig eksamen.

Selve teksten Romeo and Juliet finder du i et utal af lærebøger og på internettet. Bemærk, at numrene på akter og scener er ens uanset kilden, men at skuespillets linjenumre kan variere fra udgave til udgave. Citaterne i vores study guide er hentet fra lærebogen Romeo & Juliet by Shakespeare af Bo Høpfner Clausen og Jesper Kaalund. Bogen er udgivet i 2017 af Gyldendal Uddannelse.

Med Studienets store study guide til Romeo and Juliet bliver historien om to teenageres ulykkelige kærlighed lidt lettere at gå til (også selvom næsten halvdelen af karaktererne dør en grufuld død). 

Bemærk, at størstedelen af guiden er skrevet på engelsk.

Præsentation af teksten

Titel: The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet (1597)

Forfatter: William Shakespeare

Genre: Drama

William Shakespeare var en engelsk digter og skuespilforfatter, der levede fra 1564 til 1616. Han blev berømt allerede i sin levetid, og i dag er han en af de mest anerkendte forfattere i verden.

Dengang i 1500-tallet dokumenterede man ikke oplysninger på samme måde som i dag, og derfor er der store dele af Shakespeares liv, som vi ikke ved ret meget om. Man mener, at han var elev på den lokale latinskole i hans fødeby Stratford-upon-Avon. Han blev gift som 18-årig med den lidt ældre Anne Hathaway fra lokalområdet; sammen fik de tre børn. 

Det var dog først, da Shakespeare flyttede til hovedstaden London og blev skuespiller og forfatter, at hans karriere begyndte. Selvom teatret ikke blev regnet for respektabelt i datidens England, opnåede Shakespeare så stor anerkendelse, at han i dag omtales som “the Bard” - “nationalskjalden”. Man mener, at han enten skrev eller var medforfatter på 39 skuespil og 154 sonetter. 

Tragedien Romeo and Juliet er et af Shakespeares tidligste værker og blev meget populær allerede i hans levetid. Vi ved ikke præcist, hvornår stykket er skrevet, men formentlig i begyndelsen af 1590’erne, hvor Dronning Elizabeth I regerede. Den første trykte udgave af skuespillet kom i 1597, men var unøjagtig i forhold til det oprindelige skuespil. I 1599 kom så en mere pålidelig trykt udgave.

Det er værd at bemærke, at Romeo and Juliet bygger på tidligere værker af andre forfattere. (Dengang gik man ikke op i plagiat...). Historien om to unge elskende forbandet af skæbnen fandtes allerede i en gammelt italiensk fortælling, der siden blev gendigtet af engelske forfattere. Disse værker blev så inspiration for Shakespeare, som brugte hovedplottet, men føjede biplot og bipersoner til. 

Mere hjælp

I vores store topic guide om William Shakespeare og hans tekster finder du masser af hjælp til at analysere teksterne og forstå den elizabethanske periode. Du får også information om Shakespeare til eksamen eller i SRP.

William Shakespeare

This topic guide gives you thorough knowledge about the famous English poet and playwright William Shakespeare. We give you a biography of him, explain the Elizabethan era, and offer a glossary of Shakespeare-related terms. We also explain how to analyze his plays, sonnets, dramatic devices, and language in general.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Romeo and Juliet

[4]
Bedømmelser
 • 23-11-2022
  Givet af 2.g'er på STX
 • 06-04-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 06-12-2020
  Givet af 3.g'er på STX
 • 26-09-2020
  Givet af 3.g'er på STX