William Shakespeare

William Shakespeare gælder stadig i dag som en af historiens og verdenslitteraturens store gåder. Selv om forskningen har udviklet en overordentligt stor interesse i hans liv og hans værker, findes der stadig mange uopklarede myter og historier om forfatteren. Der er ikke bevaret nogen autobiografiske værker af ham, kun nogle håndskrevne dokumenter, som helt indtil i dag lægger op til debat. Faktisk findes der kun seks dokumenter, som er underskrevet af en William Shakespeare. Det mystiske ved det er, at alle seks underskrifters skriftbillede adskiller sig markant fra hinanden. Indtil i dag er det ikke bevist, at det virkelig var Shakespeare, som har forfattet de berømte værker Hamlet eller Romeo og Julie. En del litteraturhistorikere går endda ud fra, at flere forskellige forfatter har skrevet under pseudonymet ”Shakespeare”.

Bevist er det, at William Shakespeare blev døbt den 26. april 1564. Man kan altså gå ud fra, at han blev født få dage forinden. Hans far, John Shakespeare, arbejdede som garver og håndværker i Stratford-upen-Avon, som er en engelsk handelsby. Mary, hans mor, er en ud af otte døtre i en landadelsfamilie. I år 1582 gifter William sig med Anne Hathaway, som han får tre børn med. Man formoder, at Shakespeare i 1590'erne tilsluttede sig en skuespillergruppe og slog sig ned i London. Det er også i dette årti, at de første af hans talrige dramaer bliver forfattet. I denne sammenhæng bliver tilblivelsen af Romeo og Julie dateret til mellem år 1591 og 1596.

Shakespeare fandt sin inspiration til værkerne i mange forskellige felter. Danske sagaer (Hamlet), antikken (Julius Caesar), den engelske historie (Macbeth) og den italienske litteratur (The merchant of Venice). Disse er kun nogle af de mange temaer han berører i sine dramatiske værker. Dog skriver han ikke kun drama. Fra hans skrivepen stammer også 154 sonetter og en del episke digte, som for eksempel Venus og Adonis.

Både som litterat og som skuespiller tilhørte Shakespeare skuespillergruppen Chamberlain's Men, som var elsket og berømt i hele landet. I 1603 bliver gruppen gennem kongelige privilegier til King's Men. De optræder for det meste i Globe Theater, som på denne tid er et af Londons største og mest berømte teatre.

Der eksisterer godt nok dokumenter, som beviser, at William Shakespeare var ansat på teateret, dog kender vi intet til hans egentlige bedrifter. Derfor er det ikke utænkeligt, at berømte forfattere som Christopher Marlowe eller Ben Johnson havde del i tilblivelsen af hans værker.

Allerede i Shakespeares levetid blev hans værker trykt i massevis. Men da der på daværende tidspunkt ikke fandtes love om ophavsret eller lignende, tjente han ikke på det. Cirka mellem 1610 og 1612 vender han hjem til Stratford-upon-Avon, hvor han også ender med at dø. 

 

William Shakespeare
Vores produkter til William Shakespeare
  • MacbethEngelsk A, Engelsk B

    I denne study guide får du hjælp til at analysere William Shakespeares tragedie Macbeth. Vi giver dig en grundig vejledning, som blandt andet indeholder noter til skuespillet samt dybdeanalyser af sær (…)

  • Romeo and JulietEngelsk A, Engelsk B

    I denne study guide finder du hjælp til at analysere William Shakespeares tragedie Romeo and Juliet. Guiden klæder dig grundigt på til at arbejde med skuespillet i både den daglige undervisning og til (…)