Komposition

Kaldes også opbygning.

Handlingen er bygget op som et lineært forløb

Handlingen i ”Den blomstrende have” er bygget op som et lineært forløb. Det betyder, at handlingen er gengivet i kronologisk rækkefølge. Det betyder, at handlingen i novellen er fortalt i den samme rækkefølge, som vi forestiller os, at begivenhederne har fundet sted i.

Vi kan altså se, at handlingsforløbet i ”Den blomstrende have” er lineært, fordi det udspiller sig i kronologisk rækkefølge. Først spiser Thomas, Erik, Mette og bedsteforældrene æblekage i haven, så tager Thomas og Erik ud til næsset, hvor Erik fortæller, at der er noget underligt med Mette. Herefter er de tilbage i sommerhuset, hvor Thomas får Mette til at se dum ud under aftensmaden.

Dagen efter tager Thomas og Erik på cykeltur ind i landet, hvor Erik fortæller, at han har kysset med Mette. Bagefter tager de tilbage til sommerhuset, hvor vi kortfattet hører om resten af deres ferie, indtil de skal med færgen hjem igen. Handlingen i ”Den blomstrende have” er dermed meget ligefrem, og der er ingen spring i tid. Det gør, at handlingsforløbet virker realistisk.

Virkning

Den lineære komposition i novellen gør handlingen let at følge med i. Den gør også handlingen mere realistisk, fordi den udspiller sig, ligesom den ville gøre i virkeligheden. Den lineære komposition er meget vigtig for vores forståelse af sammenhængen mellem begivenhederne i novellen. Det skyldes, at vi forstår Thomas’ reaktioner og udvikli...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind