Personkarakteristik

Thomas’ udseende, tanker og handlemåde viser, at han er barnlig

Thomas er en 14-årig dreng, der stadig har mange barnlige træk. Vi hører fx: ”Vi bevægede os altid hurtigt, vores kroppe var fulde af uro fra vi slog øjnene op om morgenen. Vores knæ dirrede, de store fødder ville løbe, vores negle var nedbidte af iver, øjnene opspilede af leg”. Beskrivelsen giver os et billede af, at Thomas er en stor dreng, der stadig er fuld af barnlig energi og iver. Vi får også et indtryk af, at drengene endnu ikke er blevet dovne teenagere, der sover længe og ikke orker fysisk aktivitet. Det ser vi særligt i bemærkningen om, at deres kroppe er fulde af uro, fra de slår øjnene op om morgenen.

Vi ser også den barnlige naivitet i følgende beskrivelse: ”Vi trodsede slåen og brombærkrat, brandenælder og bjørnekløer. Vi var herrer over landskabet”. Her får vi en oplevelse af, at drengene føler sig usårlige, hvilket underbygger den barnlige naivitet. Det er særligt tydeligt, fordi de trodser slåen og brændenælder, som begge er planter, der kan stikke eller brænde.  I bemærkningen om, at de ”var herrer over landskabet” fornemmer vi desuden, at drengene føler, at verden ligger åben for dem.

Vi ser også den barnlige naivitet og tro på egen usårlighed, da Thomas siger: ”Hvo intet vover, intet vinder!”. Det er netop et ordsprog, der betyder, at man må være villig til at satse og tage chancer, hvis man vil opnå noget. Replikken underbygger derfor, at drengene har en følelse af at være usårlige.

Vi får flere steder oplevelsen af, at Thomas ikke er begyndt at interessere sig for piger endnu. Det bliver fx tydeligt, da Erik spørger Thomas, om han nogensinde har kysset en pige, hvortil Thomas svarer: ”Er du rigtig rund, mand, gu har jeg da ej ...” Dette svar er meget direkte og kontant giver os et klart indtryk af, at Thomas slet ikke overvejer det som en mulighed.

Den samme reaktion hos Thomas ser vi, da Erik har fortalt, at han har kysset med Mette: ”Det vendte sig i mig. Mettes tunge. Jeg kunne ikke forestille mig noget mere ulækkert. ”Rørte du også ved hende?” spurgte jeg med stemmen fuld af afsky”. Vi ser her, at Thomas ligefrem afskyr tanken om at skulle røre ved en pige.

Der er dog også enkelte antydninger af, at Thomas er i puberteten, hvor sex så småt begynder at blive interessant. Han fortæller fx, hvordan de ”blev lysvågne af et nusset nummer af weekendsex, som vi gemte under min madras”. Ordet ”lysvågne” er meget sigende, fordi det viser, at bladet vækker drengenes interesse. Vi hører desuden, at de har ”stikkelsbærben”, hvilket også antyder, at de er kommet i puberteten og har fået hår på benene. Thomas viser også en anelse nysgerrighed for Mette. Vi kan fx se det, da han spørger Erik, hvilken slags bøger Mette læser. Det tyder derfor på, at Thomas alligevel har en spirende interesse for seksualiteten.

Vi ser også Thomas’ barnlige træk i jalousien overfor Erik. Vi fornemmer allerede jalousien, da Erik har antydet, at han synes, der er noget underligt ved Mette. Det får Thomas til at konstatere: ”Jeg mærkede noget i ribbenene” og senere på samme side: ”Fandens også”. Vi får her et indtryk af, at Thomas syn...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind