Personkarakteristik

De to vigtigste personer i 'Foran Alteret' er bruden Agnes og brudgommen Adolf, så det er dem vi vil fokusere på i denne personkarakteristik. Desuden er kvinderne i novellen som samlet gruppe underlagt mændene, og det forhold kigger vi derfor også nærmere på.

Agnes’ tanker viser læseren, at hun er pligtopfyldende

Vi får som læsere god indsigt i Agnes gennem hendes tanker. Det står klart, at hun på ingen måde ønsker ægteskabet med Adolf. Hun er forelsket i en anden, måske den fætter hun har været forlovet med: ”Den Sommer var den lykkeligste i hendes Liv, ja, netop en Drøm ... men nu burde hun maaske glemme den”. Hun vil med andre ord forsøge at glemme sin kærlighed til en anden for at opfylde sin pligt som hustru for Adolf.

Hun vil endda forsøge at lære at elske Adolf, selvom hun ikke ønsker at blive gift med ham: ”Men Tante Elisabeth har sagt, at Kærlighed er en Vane, saa vil hun vel lære at elske ham.” Agnes ved, at hendes forældres ægteskab gik så galt, at hendes mor på dødslejet slet ikke ville se hendes far. Alligevel gør hun alt, hvad hun kan for at være pligtopfyldende som datter og hustru.

Vi får et grundlæggende positivt indtryk af Agnes. Vi kan synes, at hun burde vælge anderledes, men der er ikke nogen tvivl om, at hun er et sympatisk og pligtopfyldende menneske. Hun ofrer sin egen lykke for sin fars skyld, selvom det hører med til billedet, at hvis han mister sin ære og evt. begår selvmord, vil skandalen nok også gå hårdt ud over hendes muligheder for et godt ægteskab.

Teksten iscenesætter med vilje Agnes på en måde, så sympatien ligger hos hende. Det gør den ved at vise os, at hun virkeligt ofrer sig. Hun er ked af ægteskabet og måske også bange. Og vi får også tydeligt vist, at hun har god grund til det, for alle kvinderne i ”Foran Alteret” bliver dårligt behandlet af mændene. Teksten fremstiller altså Agnes på en måde, så læs...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind