[27]

Foran Alteret

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke novellen ”Foran Alteret”. ”Foran Alteret” er skrevet af Herman Bang. Novellen er udgivet i 1880 i novellesamlingen Tunge Melodier.

På de følgende sider finder du først et resumé af novellen. Derefter følger en side med noget historisk viden, som er vigtig for at forstå novellens handling og baggrund. Her kan du læse om kvinderettigheder på novellens tid og lidt om forfatteren Herman Bang.

Under afsnittet 'Forstå teksten' finder du en kommenteret udgave af novellen, hvor vi skridt for skridt fører dig gennem handlingen. Svære ord i teksten er forsynet med en forklaring, og en kommentar følger efter hvert afsnit i teksten, så du hele tiden kan følge med i, hvad der foregår.

Analysen forsyner dig med arbejdsspørgsmål, så du ved, hvad du skal se efter, hvis du vil øve dig i selv at analysere. Derefter gennemgår vi grundigt alle de punkter, der normalt indgår i en analysemodel. Til sidst følger et samlet afsnit om de særlige realistiske og impressionistiske træk i teksten.

Efter analysen er der et afsnit om fortolkning, budskab og tema samt to forskellige typer perspektivering. Til sidst i analysehjælpen kan du finde gode råd til, hvordan du kan bruge "Foran Alteret" i forskellige opgavetyper.

Uddrag

Du får her et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

”Foran Alteret” beskriver en vielse. Vi får i løbet af novellen et godt indblik i Agnes og Adolf, som skal giftes med hinanden. Deres tanker viser os, at de ser meget forskelligt på deres ægteskab. Adolf er tilfreds med det, mens Agnes bestemt ikke er.

Der er særligt to grunde til dette. Den ene er, at Adolf selv har været med til at vælge Agnes. Hans mor foreslog hende som brud, og eftersom Adolf var tiltrukket af hende, syntes han, det var en god ide. Agnes er derimod blevet presset til at gifte sig med Adolf, selvom hun ikke er tiltrukket af ham og elsker en anden. Hun har altså ikke haft noget valg. Det er en form for tvangsægteskab.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Foran Alteret

[27]
Bedømmelser
 • 10-06-2022
  Givet af 1.g'er på STX
  Fantastisk hjælp når man føler sig lidt klemt/presset.
 • 16-05-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  fremragende
 • 25-05-2024
  Givet af 1.g'er på STX
 • 14-05-2024
  Givet af HHX-elev på 1. år