Skrivestil: Realisme og impressionisme

Herman Bang har selv defineret realisme og impressionisme

”Foran Alteret” er skrevet af Herman Bang, som er kendt for sin særlige skrivestil, der kaldes impressionisme. Impressionisme er en undertype af realistisk litteratur, altså en litteratur som prøver at skildre virkeligheden på en realistisk måde.

Realisme, herunder impressionisme, er en meget typisk skrivestil for det moderne gennembruds forfattere. Bang udviklede sin impressionistiske stil i løbet af sit forfatterskab. Vi gennemgår her de særlige realistiske og impressionistiske træk i "Foran Alteret" baseret på Herman Bangs egne ideer om realisme og impressionisme som en særlig skrivestil.

Tekstens indhold er virkelighedsnært

Bang mener, at den realistiske tekst skal omhandle virkelighedsnære emner, ting der minder om det rigtige liv.

”Foran Alteret” lever op til kravet om at have en virkelighedsnær handling. Personerne er runde og nuancerede, og vi får et fint indblik i deres forhistorie og psykologi. Teksten giver os på den måde forståelse for deres handlinger. Vi kommer næppe til at opleve det samme i dag, men på Bangs tid var lignende ægteskaber realistiske blandt borgerskabet.

”Foran Alteret” lever også op til Brandes’ krav om at sætte problemer under debat. Teksten viser os, hvordan vilkårene er meget ulige for borgerskabets mænd og kvinder. Det går ud over kvinderne, som ligesom Agnes nemt kan ende i en umulig situation.

Fremstillingsformen gør læseren til tilskuer

Realisme handler ifølge Herman Bang om indhold, men det handler især om form. Bang vil have, at den realistiske litter...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind