Fortolkning, budskab og tema

”Foran Alteret” handler om, hvordan kvinder bliver udnyttet af mænd i forbindelse med ægteskab. Novellen viser os gennem personerne, hvordan Agnes bliver gift for mændenes skyld, ikke for hendes egen. Hun ønsker sig et andet ægteskab, men hendes far presser hende til at gifte sig med den ubehagelige Adolf for at redde familiens økonomi.

Samtidigt ser vi brudstykker af to gifte kvinders historie, nemlig bruden Agnes’ egen mor og brudgommen Adolfs mor. Begge ægteskaber viser kvindens dårlige stilling. Kvinderne er sårbare over for deres mænd, som dominerer og udnytter dem.

Vi får altså gennem de få karakterer i novellen en ide om, at der er tale om et mønster og ikke en enkeltstående begivenhed. Det bestyrkes af, at Agnes og Adolf har stærkt symbolske navne, som iscenesætter dem som typiske repræsentanter, selvom de skildres som individuelle, runde personer med psykologisk dybde.

Det leder os frem til et tydeligt budskab i novellen. ”Foran Alteret” vil overbevise læseren om, at kvinders position og rettigheder er urimelige i novelle...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind