Komposition

Kaldes også opbygning.

Handlingen er lineær med cirkulære træk

I ”Den sidste Balkjole” er handlingen lineært op. Vi begynder med en præsentation af søstrenes syning, og vi hører om det kommende bal. Dernæst lanceres et tilbageblik, hvor vi hører om, hvad der er sket i årene frem til den afgørende situation, hvor Antonie skal deltage i ballet.

Her erfarer vi, at Emmas ægteskabsønsker er blevet slukket. Håbet koncentreres derfor om Antonie. Alt sættes ind på at sikre Antonie en lykkelig fremtid. I den sidste afgørende scene nedbrydes Antonies håb. Doktorfruen inviterer hende til ballet, men kun til at se på. Antonie ender med at bryde sammen over balkjolen.

Dermed følger novellen en lineær struktur. Men vi ser også træk af en cirkulær opbygning. Vi starter og slutter samme sted, og indimellem er der flere beskrivelser af årshjulet, årets og tidens gang i cirkler. Det cirkulære princip kan vi også se i beskrivelserne af årstidernes gang. Tiden går i cirkler, og det fremhæver søstrenes ensformige liv.

Virkning

Den hurtigt springende form kan give læseren det indtryk, at historien er fragmenteret. I historiens midterdel føres vi tilbage i tiden, og der springes mellem årstiderne. Det gør dog ikke novellen fragme...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind