[29]

Den sidste Balkjole

”Den sidste Balkjole” er skrevet af Herman Bang. Novellen er udgivet i 1887. Der er tale om en klassisk Herman Bang-historie, der handler om håb og uforløst længsel. To søstre lider en tragisk skæbne. Vi præsenteres først for storesøsteren Emma og hendes historie. Hendes drømme om ægteskab bliver punkteret, da præstesønnen Otto forlover sig med en anden. Dernæst hviler alt håb på lillesøsteren Antonie. Hun forbederer sig på at blive inviteret til bal, men hun ender med kun at blive inviteret til at se på. 

I denne analysehjælp får du hjælp til at forstå novellen "Den sidste Balkjole". Derefter hjælper vi dig med selve analysen og fortolkningen af denne centrale novelle i dansk litteraturhistorie.

På de følgende sider finder du først et resumé af novellen. Derefter følger en side med litteraturhistorisk baggrundsinformation, som er vigtig for at forstå novellens handling og baggrund. Her kan du læse om typiske temaer og impressionistisk stil i Herman Bangs forfatterskab.

Under afsnittet 'Forstå teksten' finder du en kommenteret udgave af novellen, hvor vi skridt for skridt fører dig gennem handlingen. Her finder du også en række ordforklaringer til de svære ord i teksten.

Analysen forsyner dig med arbejdsspørgsmål, så du ved, hvad du skal se efter, hvis du vil øve dig i selv at analysere. Derefter gennemgår vi grundigt alle de punkter, der normalt indgår i en analysemodel.

Efter analysen er der et afsnit om fortolkning, budskab og tema samt en side, hvor vi perspektiverer novellen til det moderne gennembrud.

Her får du et uddrag af analysehjælpen:

Fortolkning, budskab og tema

”Den sidste Balkjole” handler først og fremmest om de to søstres ulykkelige skæbne. Det er deres historie, der fremstår som den vigtige. Men hvad kan vi egentlig udlede af den?

Novellen giver et billede af kvinders begrænsede muligheder i perioden. Enkefruen og hendes to døtre har ikke meget at sige eller gøre i landsbymiljøet. De bor i et lille hus, og de er henvist til at vente på, at lykken en dag vil tilsmile dem i skikkelse af en ægtemand til én af søstrene. Dag efter dag sidder døtrene og ser på landsbyens øvrige personer. Deres status er ikke decideret lav, men de er sat udenfor de almindelige hierarkier, fordi der mangler en mand i hjemmet.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den sidste Balkjole

[29]
Bedømmelser
 • 24-11-2021
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Man har gået i dybden med analysen og forklaringerne er godt formidlet.
 • 18-05-2020
  Givet af 1.g'er på STX
  God analyse :)
 • 14-09-2021
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  meget god
 • 15-06-2022
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse