Personkarakteristik

Emmas handlemåde demonstrerer hendes ulykke

Emma er den ældste af de to søstre. Hun er fire år ældre end Antonie, og hun står derfor til at blive gift som den første. Det håber hun i hvert fald. Men der er ikke mange muligheder i landsbyen.

Emma har opbygget en forventning om, at hun kan finde sammen med landsbyens præstesøn Otto. Det antydes, at hun har kysset med præstesønnen i nøddegangen i præstegårdshaven: ”Og det kan jo nok være, at Nøddegangen i Præstegaards Baghaven kunde have et og andet at fortælle, om et Kys saa hastigt røvet […] og om to Hænder, som tøvende havde søgt hinanden”. Vi får her ikke direkte at vide, at Emma har haft en hastig flirt med præstesønnen, men det bliver meget kraftigt antydet.  

Emmas håb falder nemlig fra hinanden i en afgørende scene. Det ser vi, da søstrene er inviteret til vin og kager i præstegården. Præstefruen fortæller, at sønnen Otto er blevet forlovet – og det endda med et godt parti, det vil sige med en kvinde, hvis familie er rig. Midt i replikken siger præstefruen: ”… men lille Frøken Emma dog, en Kage”. Her ser vi, at Emma bliver stærkt påvirket af nyheden. Det viser fortælleren gennem et raffineret indskud i replikken.

Gennem replikken får vi et billede af, at Emma må have en kage at styrke sig på, da hun hører, at præstesønnen er blevet forlovet med en anden. Derefter beskriver fortælleren Emmas handlemåde: ”Emma spildte lidt af sin Vin, da hun skulde klinke; og hun og Antonie blev ikke længe”. Emma mister altså kontrollen med sig selv. Hun kan ikke styre sit glas med vin. Hendes hjerte er blevet knust, og det viser fortælleren gennem hendes handlinger.

Det understreges yderligere, da søstrene er på vej hjem. Her bryder Emma endeligt sammen: ”Men da de naaede Korsvejen, hvor Gjærdet skjulte dem, satte Emma sig ned paa en Sten ved Vejen og hulkede sagte”. Emma har prøvet at holde sammen på sig selv, men da de når i sikkerhed, giver hun slip. Nu hulker hun ”krampagtigt” og lader følelserne få frit løb.

Emmas handlinger viser os, at hende...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind