Fortælleteknik

Fortælleren er en tredjepersonsfortæller

Fortælleren i “Naadsensbrød” er en tredjepersonsfortæller, idet fortælleren ikke optræder som et “jeg” i historien. Men der er tale om en lidt speciel tredjepersonsfortæller, som ikke helt passer i de kasser, vi plejer at bruge. Fortælleren er fx hverken alvidende, personbundet eller objektiv. Hvis du er forvirret over fortælleren, er det derfor med god grund. Du kan sagtens vælge at holde dig til, at det er en tredjepersonsfortæller. Men hvis du gerne vil vide mere, forklarer vi her fortælleren i detaljer.

Fortælleren kommenterer på handlingen

Fortælleren kommenterer på handlingen i “Naadsensbrød”. Det kan være lidt svært at se, for fortællerkommentarerne er flettet godt ind i teksten, og nogle af dem er kamufleret som en generel holdning, der ikke tilhører en bestemt person. Men fortælleren kommer undervejs med kommentarer, der udtrykker holdninger til begivenhederne. Det kan vi blandt andet se i værdiladede udtryk såsom “Anledningen var vægtig nok” og “Man forbavses over”. Disse indskud udtrykker fortællerens holdning.

Fortælleren kommer også med vurderinger af personernes tanker og følelser. Fx kommenterer fortælleren på Stines forhold til ”Kassen”: ”Sandsynligvis havde heller ikke Stine Bødkers forstaaet tilstrækkelig at skatte dets sindrige Ventileringssystem og smukke arkitektoniske Linjer.” Fortælleren siger her, at fortælleren tror, at Stine ikke synes den fine bygning er så vigtig. Fortælleren har ikke adgang til Stines tanker. Til gengæld er fortælleren selv en person, der altså kan komme med vurderinger af andre.

Fortælleren har endda holdninger, som fortælleren selv mener, alle må dele: “Nu maa det sikkert ogsaa af alle erkjendes, at man i den nuværende Inspektør har fundet en Mand, der i en sjælden Grad er som skabt til den Stilling, han er sat til at beklæde”. Her ser vi igen, at fortælleren udtrykker sandsynlighed. Ved Stine var det ’sandsynligvis’, men her betragter fortælleren det som ’sikkert’, at ’alle’ vil synes det samme som fortælleren selv.

Fortællerens udvikling

Den sp...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind