Personkarakteristik

Stine Bødkers

Stine Bødkers er novellens hovedperson. Ved novellens begyndelse får vi at vide, at hun skal anbringes på fattighuset. Stine er en gammel, udslidt og fattig enke, der befinder sig på samfundets bund ligesom beboerne på fattighuset. Hun drikker og kan ikke længere forsørge sig selv.

Vi får at vide, at Stine stort set intet har tilbage. Hun har kun ”En brøstfældig Slagbænk, en ormegnavet Kiste og forskelligt gammelt Smaaskrammel” tilbage, da hun bliver hentet. Hun ejer altså næsten ingenting, og det hele er i faldefærdig stand.

Stines livshistorie

Stine er enke og har som alenemor arbejdet hårdt og sørget både for sig selv og sin familie. Hun beskrives som en stærk, arbejdsom kvinde med “en stærk, bred Ryg og et Par rappe Næver”, der har udført fysisk hårdt arbejde i markerne uden at klynke. Men ved “forgangen Høst” har hun kvæstet sin hånd i et damptærskeværk, og dermed har hun ikke længere kunnet arbejde for at forsørge sig selv. Det har sat hende i en dårlig position, hvor hun er begyndt at drikke.

Da Stine kvæster sin hånd, erkender hun, at hun vil ende på fattighuset før eller siden. Hun har indset, at det bliver umuligt for hende at blive ved med at klare sig selv. Det har gjort hende fortvivlet og ulykkelig:

Fra det Øjeblik det blev hende klart, at al Modstand var forgjæves, og at Arbejdsanstalten alligevel vilde blive hendes sidste Asyl, slap alle Tøjler hende af Hænde; … og nu gik hun derinde som et vildt Dyr over Gulvet, skrækkelig tilredt, med Huen gleden bag ad den halvskaldede Isse og oversmurt med Skarn

Stine beskrives som et vildt dyr, og vi hører flere gange om, at hun skriger. Hendes tøj er i uorden, hun er beskidt og går formålsløst rundt. Hun kan tilsyneladende ikke længere tage vare på sig selv, eller også har hun bare givet op.

Fortiden som forklaring

Indblikket i Stines fortid fungerer som en forklaring på, hvorfor Stine er endt, som hun er. Det forklarer, hvorfor hun opfører sig som et vildt dyr. Hun opfattes på egnen so...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind