Miljø

Kaldes også miljøkarakteristik eller bare miljø.

​​​​​​​​​​​​​​Det fysiske miljø er kummerligt hos Stine Bødkers og nydeligt i fattighuset

I “Naadsensbrød” optræder tre miljøer: Stines miljø, fattighusets miljø og overklassens - dvs. sognefogedens, inspektørens og provstens - miljø.

Stines miljø

I novellens første linje introduceres vi til Stines miljø gennem en beskrivelse af det område, hun bor i: “Der stod en Eftermiddag et stort Spektakkel omme i Smøgen bag Gadekjæret, hvor fire-fem sorte Indsidder-Rønner ligger sammenbyltede under Skolebakken”.

Stines miljø er landsbysamfundets underklasse. Vi er i den del af byen, hvor indsidderne bor. Indsidderne er nogle af byens fattigste, der arbejder for gårdmændene eller husmændene og lejer et hus af ham. Husene beskrives som rønner, der er byltet sammen. Dvs. de er faldefærdige, gamle og står tilfældigt spredt ud. De er desuden gemt helt væk ”i Smøgen bag Gadekjæret”.

Vi får senere at vide, at Stine stort set ingenting ejer. Hendes samlede indbo består af ”En brøstfældig Slagbænk, en ormegnavet Kiste og forskelligt gammelt Smaaskrammel”. Vi hører også, at Stine ser uordentlig og beskidt ud. Hun beskrives som ”skrækkelig tilredt, med Huen gleden bag ad fra den halvskaldede Isse og oversmurt med Skarn”. Beskrivelsen af Stine Bødkers’ hjem, indbo og påklædning er med til at fortælle os, at hun befinder sig i den allernederste del af samfundet. Hun befinder sig i underklassemiljøet, som er fattigt, uordentligt, snavset og beskidt.

Overklassens miljø

I kontrast til Stines miljø er inspektørens, sognefogedens og provstens miljø. De repræsenterer det rige overklassemiljø. Om provsten hører vi, at han kommer kørende i en elegant hestevogn: ”i sin nye Landau...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind