Budskab og morale

Tekstens budskab er, at de medfødte egenskaber overvinder alt

Budskab og morale er stort set det samme. Begge begreber handler om, hvad teksten vil fortælle os, og hvad vi kan lære af den. I mange eventyr er både budskab og morale åbenlyse, men det kræver som regel lidt mere analyse- og fortolkningsarbejde at finde frem til budskabet end til moralen i en tekst. Det skyldes at budskabet er dem underliggende ’besked’, som teksten sender til sin læser gennem fortællingen.

Moralen er den mere umiddelbare lære, vi som læsere kan drage af teksten. Som ordet siger har moralen i en tekst med moral og dermed værdier og opdragelse at gøre. For at finde budskabet i en tekst, kan vi derfor spørge, hvad teksten gerne vil fortælle os. For at finde moralen skal vi spørge på en lidt anden måde. Moralen er nemlig det, vi som læsere lærer af teksten.

I "Den grimme Ælling" ender det lykkeligt for den grimme ælling. Det skyldes, at han klarer sig selv, bider tænderne sammen og er tålmodig. Han er nemlig født til at blive noget stort. Budskabet er med andre ord, at medfødte egenskab...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind