Tema og fortolkning

Tema

“Den grimme Ælling” handler om en outsider, der møder modstand i sit opvækstmiljø, men til trods for dette lever lykkeligt til sine dages ende. Den grimme ælling fødes som “stor og styg” og passer ikke ind blandt de andre i andegården. Andegårdens overfladiske normer får ham til at tro, at det betyder, at han ikke er noget værd.

Den grimme ælling bliver først lykkelig, da han vælger at trodse sit sociale opvækstmiljø og lægge afstand til det smålige og kritiske samfund. Han finder sig selv, da han i vandets spejling ser den smukke svane, som han gennem den lange vinter har udviklet sig til at blive.

Eventyrets slutning viser, hvordan eventyret tolker forholdet mellem vores medfødte egenskaber og den påvirkning, vi får fra vores omgivelser. Det er det forhold, der i mange moderne fortolkninger af ”Den grimme Ælling” bliver beskrevet som forholdet mellem arv (medfødte anlæg) og miljø (omgivelsernes påvirkning).

I eventyrets slutning optræder en sætning, der tydeliggør eventyrets tolkning af temaet om medfødte egenskaber: “Det gjør ikke noget at være født...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind