Baggrundsinformation

Både harmoni og splittelse præger "De røde Skoe"

H.C. Andersen skrev sine eventyr i en periode af dansk litteraturhistorie, som var præget romantikken. Romantikken er en periode, som både har harmoniske og disharmoniske træk. Det afspejler sig i hans tekster. I nogle af dem er det tydeligvis de harmoniske tanker, der er mest fremtrædende, mens det i andre af hans tekster er de disharmoniske træk, som er fremherskende.

”De røde Skoe” er skrevet i 1845, og der er tydelige romantistiske træk i eventyret. I modsætning til andre strømninger i romantikken er der i romantismen fokus på den splittelse, som kan opstå i mennesket mellem en pæn, borgerlig facade og en mere farlig og dunkel skyggeside. Det er netop den form for splittelse, som vi ser udspille sig i hovedpersonen Karen.

Romantismen opstår omkring 1830, og den er i høj grad en modreaktion på romantikkens idylliserende fokus på det harmoniske og det skønne. I stedet vil man i romantismen undersøge de mere farlige og interessante aspekter i livet; aspekter, som man mener, er blevet undertrykt i romantikken. Netop ’det interessante’ bliver et nøglebegreb i romantismen.

’Det...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind