Eventyrtræk

Der er mange typiske eventyrtræk i ”De røde Skoe”

”De røde Skoe” er et kunsteventyr, men eventyret har også mange af de klassiske eventyrtræk, som vi kender fra i folkeeventyr. De klassiske eventyrtræk er bl.a. eventyrformler, et magisk univers og tretalsreglen. Alle disse træk og flere andre har ”De røde Skoe”.

For det første indledes eventyret med sætningen ”Der var en lille Pige”. Det er en variation over den klassiske eventyrformel ”Der var engang”. Når en fortælling indledes på den måde, ved læseren med det samme, at der er tale om et eventyr.

For det andet er der tale om et magisk univers. Det magiske element er selvfølgelig mest tydeligt i de dansende sko. Men der optræder også en engel to gange. I og med at det er en engel, kan det godt opfattes som en form for religiøst syn. Da englen imidlertid optræder i et univers, der allerede er magisk, er det dog mere oplagt at opfatte den som et magisk element.

Herudover får man fornemmelsen af, at den gamle soldat er magisk eller djævelsk på en eller anden måde. I hvert fald minder hans replik til skoene – "sid fast naar I dandse!" – om en form for magisk besværgelse. Soldaten dukker også på mystisk eller magisk vis pludselig op i skoven og virker dermed som en typisk eventyrfigur.

For det tredje gøres der brug af tretalsreglen. Tallet 3 har ofte en særlig magisk betydning i eventyr. Karen møder den gamle soldat tre gange, og tre gange siger han "See, hvilke deilige Dandseskoe!" Da han siger det for tredje gang, bliver Karen bange, og hun opdager, at hun ikke længere kan tage skoene af. Det er typisk for eventyr, at det er den tredje gang, der har konsekvenser, eller hvor der sk...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind