Budskab og morale

Du kan blive tilgivet, hvis du virkelig fortryder dine synder

Eventyrets budskab er, at du kan opnå tilgivelse for dine synder, hvis du indordner dig samfundets normer og virkelig angrer dine synder.

Da Karen vælger de røde sko, er hun oprørsk og forfængelig. Hun passer ikke ind i samtidens normer, og hun lever ikke op til de forventninger, der fx er til hende om, at hun skal passe den syge, gamle frue. Men ved at lade sine fødder hugge af soner hun sine synder; det vil sige, at hun på den måde prøver at gøre sin synd god igen. Hun angrer dybt og inderligt, og det ender med, at hun igen lukkes ind i kirken og får tilgivelse af både menigheden og Gud.

Med andre ord er budskabet, at det er muligt at blive tilgivet, hvis man er kommet bort fra dydens smalle sti. Det kræver dog, at man virkelig fortryder sine fejltagelser og i overført betydning finder tilbage på den rette vej.

Du skal gøre din pligt, for ellers går det galt

Tre gange i løbet af eventyret står Karen over for et valg mellem at gøre sin pligt og gøre, hvad hun har lyst til. Alle tre gange vælger hun det sidste, og det går grueligt galt for hende.

Moralen er helt tydelig: Du skal gøre din pligt og indordne dig samfundets normer, for ellers går det galt.

Karen indordner sig netop ikke under samfundets normer. Det fremgår tydeligt i eventyret, at det ikke er passende at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind