[2]

Romantisme

Dette kompendie præsenterer dig for den romantiske strømning romantismen, som varer fra ca. 1830 til 1850 i dansk litteraturhistorie.

Kompendiet indeholder en side med noter, som hjælper med at få overblik over strømningen. Derefter følger en side, som introducerer dig til romanismen helt overordnet. Den hedder Hvad er romantisme? Dernæst har vi en side med de typiske kendetegn og træk i romantistisk litteratur og en side om forholdet mellem romantik og romantisme. Til slut finder du en side om den uhyggelige litteratur fra romantismen: den gotiske litteratur (også kaldet skrækromantik). 

Vil du vide mere om den litteraturhistoriske periode, som romantismen er en del af, kan du læse videre i vores kompendium om romantikken.

Uddrag

Herunder finder du et uddrag fra vores kompendie om romantismen:

Forbudte og undertrykte drifter

Romantismen fokuserer på undertrykte og forbudte drifter. Det kan f.eks. være seksuelle drifter, som bryder med samfundets normer ved at være for voldsomme eller grænseoverskridende. Det kan også være en dødsdrift, dvs. en aggressiv trang til at ødelægge og dræbe. 

Ofte skildres drifterne som stærke kræfter, der på mystiske og gådefulde måder styrer mennesket i en nydelsesfuld, men destruktiv retning.

Livets skyggesider

Romantistisk litteratur skildrer livets skyggesider. Den viser den smerte, angst og uro, som kan opstå i menneskets indre. Den lægger ikke skjul på, at livet kan føles meningsløst og tomt.

Romantismen står i kontrast til andre romantiske strømninger pga. sit fokus på livets mørke og ubehagelige sider. De fleste romantiske tekster dyrker harmoni og sammenhæng. Men romantismen er mere interesseret i...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Romantisme

[2]
Bedømmelser
  • 01-05-2023
    Givet af HF-elev på 2. år
  • 20-12-2022
    Givet af 2.g'er på STX