Søren Kierkegaard

Introduktion

Søren Kierkegaard (1813-1855) var en dansk filosof. Selvom han levede længe før eksistentialismen for alvor blev etableret, så berører han flere idéer, som senere blev centrale for bevægelsen. Derfor placerer mange ham som en af de første eksistentialistiske filosoffer. 

I modsætning til de andre store eksistentialister, som vi beskriver i dette kompendium, er Kierkegaard repræsentant for en religiøs variant af eksistentialismen. 

Stadier på livets vej

En af de mest berømte aspekter af Kierkegaards filosofi er hans såkaldte ‘stadielære’

Stadierne repræsenterer fire forskellige tilgange til livet, hvor de højere stadier repræsenterer en udvikling mod en mere meningsfuld eksistens. Et specifikt menneske går dog ikke nødvendigvis igennem samtlige stadier, og det er også muligt at springe stadier over eller bevæge sig tilbage til et tidligere stadie.  

Det er vigtigt at være opmærksom på, at Kierkegaard på intet tidspunkt præsenterer stadierne samlet og systematisk, som vi gør det herunder (og som det typisk gøres i lærebøgerne fra undervisningen). I stedet kommer stadierne til udtryk gennem forskellige beskrivelser og eksempler rundt omkring i hans f...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind