Eksistentialisme er humanisme

Introduktion

Eksistentialisme er humanisme er et af Sartres mest kendte værker, fordi det giver en kort og præcis præsentation af nogle af de centrale punkter i hans eksistentialistiske filosofi.

Værket er en nedskrevet version af et berømt foredrag, som Sartre holdt om emnet. I indledningen til foredraget forklarer Sartre, at hans mål er at forsvare eksistentialismen mod nogle typiske indvendinger, men i den forbindelse kommer han altså også med en detaljeret præsentation af, hvordan hans eksistentialistiske filosofi egentlig ser ud.

Kritikerne har misforstået eksistentialismen

I første del af sit foredrag opsummerer Sartre en række indvendinger mod eksistentialismen. Fx siger han, at de kristne mener hans teorier efterlader en menneskehed uden nogen form for moral, mens kommunisterne mener, at hans teorier efterlader mennesket totalt handlingslammede og dermed forsinker revolutionen. I det hele taget giver Sartre indtryk af, at eksistentialismen har et noget dårligt ry i datidens Frankrig. 

Sartre tilføjer, at han forstår kritikernes forvirring, for begrebet ‘eksistentialisme’ bliver brugt meget løst i samtiden, så det kan være svært at finde rundt i, hvad det egentlig går ud på. 

Eksistens går forud for essens

For at forklare eksistentialismen introducerer Sartre de to begreber eksistens og essens.

Ha...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind