Eksisten­tialisme

Her kan du læse Studienets kompendium om eksistentialisme. Vi giver dig en kort gennemgang af grundtankerne bag eksistentialistisk filosofi, og vi hjælper dig med at forstå de største eksistentialistiske tænkere og deres mest berømte værker. Du kan også læse om centrale begreber inden for eksistentialismen, samt eksistentialistisk litteratur. 

Kompendiet kan fx være relevant i forbindelse med fag som Filosofi, Idéhistorie, Dansk, Psykologi og Religion. 

Uddrag

Nedenfor kan du læse et uddrag fra siden om Jean-Paul Sartre:

Fordømt til frihed

Fordi mennesket ikke har nogen natur eller essens, som er givet på forhånd, er det fuldstændig frit til at definere sig selv og bestemme sig for, hvad for en slags person det vil være. Det er ikke bundet af sine omstændigheder, men kan ifølge Sartre altid træffe et aktivt valg om, hvordan det vil forholde sig til sin verden. 

Det kan lyde positivt at være fri til at definere sit liv, men det kan også være skræmmende. Man må nemlig altid tage det fulde ansvar for sine beslutninger. Man kan ikke undskylde sig med sine omstændigheder eller gemme sig bag fx et religiøst værdisæt, for i sidste ende står man altid tilbage som et enkelt menneske med et aktivt valg. 

Derfor bruger Sartre også formuleringen om at være “fordømt til frihed”. Det kunne nemlig i mange situationer være meget rart, hvis der var et forudgivet værdisæt vi blot kunne leve efter, men det er der ikke. Der er kun os selv og vores frie valg, og vi må altid tage det fulde ansvar for, hvad vi vælger.    

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Eksistentialisme

[23]
Bedømmelser
 • 02-03-2023
  Udmærket hjælp til filosofi C. Indholdet giver mig et overblik over emnet og med de forskellige filosoffers tilgange til eksistentialismen. NGB, kursist på KVUC
 • 18-04-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 02-11-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 04-10-2023
  Givet af 3.g'er på STX