Eksistentialistiske begreber

På de følgende sider kan du læse definitioner af nogle grundbegreber inden for eksistentialistisk filosofi. Vi beskriver de følgende begreber og kommer herunder ind på, hvordan de forskellige eksistentialister har forholdt sig til disse begreber i deres filosofiske arbejde.

Bemærk at dette ikke en komplet liste, men blot en oversigt over nogle af de mest centrale begreber. Klik på et begreb for at komme til den relevante underside.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra undersiden om nihilisme:

Nihilismens konsekvenser

Selv for de eksistentialister, som ender i en form for nihilisme, er der også lidt uenighed om, hvilke konsekvenser nihilismen har i praksis.

For de fleste filosoffer er nihilismen en farlig trussel, som både kan dræne vores liv for mening og potentielt dømme verden til kaos, fordi der ikke eksisterer nogen fælles værdier i en nihilistisk verden. Selvom nihilismen ifølge Nietzsche er et skridt på vejen til den bedre verden, så mener selv ikke han, at en fuldt nihilistisk verden er en holdbar situation. Der må skabes nye værdier, som vi kan leve efter, vi bør ikke have et værditomrum for evigt.

Der er dog også tænkere, som mener det er muligt at nå frem til en situation, hvor man indser livets meningsløshed, men alligevel formår at nyde det på trods af alting. Camus er fx repræsentant for denne holdning.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind