Friedrich Nietzsche

Introduktion

Friedrich Nietzsche (1844-1900) var en tysk filosof, som skrev en lang række filosofiske værker. Den menneskelige vilje er et helt centralt element i Nietzsches filosofi, men han blev også kendt for sin voldsomme kritik af kristendommen og dens verdensopfattelse. 

Viljen til magt

Ud fra Nietzsches menneskesyn er det succesfulde og meningsfulde liv kendetegnet ved, at en person udlever viljen til magt i højest mulig grad. Viljen til magt er ifølge Nietzsche en grundlæggende drift hos alle levende væsner, som giver dem trang til at udfolde sig og forme den verden, som de lever i, så den passer til deres behov. Det gælder i særlig grad for mennesket, som både har en særlig stor trang til at forme verden og samtidig de evner, der skal til for at gøre det. Det gode liv handler altså om at tage den fulde kontrol med sin tilværelse og forme sin omverden, så den passer til ens ønsker og behov. 

Desværre har menneskeheden gennem tiden tilsluttet sig nogle værdier, som ender med at begrænse menneskets mulighed for at udøve viljen til magt (fx kristendommens værdier). Derfor er Nietzsches filosofiske projekt i høj grad et kritisk projekt - hans fokus er at ødelægge de tanker og forestillinger, som holder mennesket tilbage. Derfor beskriver han også flere steder sin metode som “at filosofere med hammeren”.

Slavemoral og herremoral

Nietzsche ser meget kritisk på de moralske normer, som kristendommen repræsenterer. Den prædiker nemli...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind