Jean-Paul Sartre

Introduktion

Jean-Paul Sartre var en fransk filosof, som spillede en central rolle i forhold til at definere den franske eksistentialisme i det 20. århundrede. Sartre er måske den mest kendte eksistentialist - og samtidig en af de første, der beskrev sig selv som eksistentialist.

Ligesom Camus afviser Sartre, at menneskelivet har en forudbestemt mening. Han mener dog ikke, at vi er fordømt til meningsløshed, men at vores valg og handlinger kan skabe mening i vores liv. 

Eksistens før essens

Eksistens og essens er to af de mest grundlæggende begreber i Sartres filosofi. At en ting har eksistens betyder simpelthen, at den eksisterer i verden. At en ting har essens betyder, at den har en bestemt natur og altså er på en bestemt måde.

Dyr, planter og ting har ifølge Sartre essens før de har eksistens. Allerede inden et dyr kommer til verden er det klart, at det kommer til at være bundet af de instinkter, som den relevante dyreart normalt lever efter. Og allerede inden en ting bliver fremstillet, er den tænkt til et bestemt formål. En stol er fx lavet til at sidde på, og det påvirker den måde, som den er konstrueret på. Snedkeren har altså allerede en klar idé om stolens form eller ‘essens’, inden han går i gang med at fremstille den.

Mennesker har til gengæld eksistens før de har essens. Først eksisterer vi i verden, og først d...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind