Problemformulering

Når du har fået valgt og afgrænset dit emne til DHO, skal du arbejde med at få skrevet en problemformulering, som bliver køreplanen for din opgave. Der er to vigtige trin i at skrive problemformulering.…

...

Trin 1: Stil et præcist spørgsmål

Det centrale i problemformuleringen er et præcist spørgsmål, som styrer din opgave. Spørgsmålet viser, hvad det præcist er, du gerne vil undersøge i din opgave. I selve problemformuleringen skal du så konkret komme ind på, hvordan du vil arbejde med spørgsmålet. Det vil vi vende tilbage til nederst på siden. Der er nogle grundlæggende krav, som du skal arbejde med, når du formulerer dit spørgsmål:

  • Spørgsmålet skal være klart formuleret
  • Spørgsmålet skal være muligt at unders…

...

Eksempel på spørgsmål

I eksemplet ser du en typisk måde at stille spørgsmål på i en DHO:

Hvad betød industrialiseringen for arbejdernes levevilkår og selvopfattelse i slutningen af 1800-tallet?

Spørgsmålet rummer faktisk to underspørgsmål, et historiespørgsmål: “Hvad betød industrialisering for arbejdernes levevilkår?” og et danskspørgsmål: “Hvad betød industrialiseringens for arbejdernes selvopfattelse?”

I eksemplet kan du undersøge det første underspørgsmål, “Hvad betød industrialisering for arbejdernes levevilkår?”, gennem historiske fremstillinger eller…

...

Trin 2: Skriv selve problemformuleringen

Når du har fået valgt og formuleret dit præcise spørgsmål, skal du skrive selve problemformuleringen.

Som overskrift på problemformuleringen skal du bruge titlen på dit emne (fx ”Arbejderes liv i industrialiseringen”).  Du skal også skrive det præcise spørgsmål, du har fundet frem til (fx “Hvad betød industrialiseringen for arbejdernes levevilkår og selvopfattelse i slutningen af 1800-tallet?”).

Dernæst skal du skrive et afsnit, som giver en præc…

...

Eksempel på problemformulering

Herunder ser du et eksempel på en problemformulering, hvor eleven vil undersøge den historiske baggrund for anden verdenskrig, samt Hitlers retoriske evne til at skabe opbakning til sin politik.

 Emne: Hitlers retorik. 

Spørgsmål: Hvordan argumenterede Hitler for invasionen af Polen i 1939, og hvilken indflydelse havde Hitlers retorik på det tyske folks villighed til at gå i krig?

Opgaven vil inkludere en kort redegø…

...

De tre taksonomiske niveauer

Du har måske hørt din lærer tale om, at problemformuleringer skal skrives efter de tre taksonomiske niveauer. Helt simpelt forklaret betyder det, at din opgave skal indeholde redegørelse, analyse og diskussion.

Redegøre…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind