Personer

Personerne er figurer frem for realistiske mennesker

Personerne er ikke beskrevet som realistiske mennesker i ”Guldhornene”. De er en slags figurer, som repræsenterer forskellige måder at tænke på. Personerne skal derfor analyseres i forhold til hinanden. 

De centrale personer er den unge kvinde og bonden, som hver finder et guldhorn. Der optræder også en gruppe af lærde, som ikke karakteriseres individuelt, og som står i modsætning til kvinden og bonden. Den modsætning understøttes af guderne, som sympatiserer med den naturlige livsform, som kvinden og bonden har. 

Møen er umiddelbar og uskyldig

En mø er en ung pige, og selve ordet mø leder tankerne i retning af renhed og uskyld. Hun introduceres i fjerde strofe af guderne, som vil lade hende finde det første guldhorn. Her karakteriseres hun i første omgang ud fra sit skønne udseende: ”Det skiönneste Skiönne, / en Möe / skal Helligdommen finde!“ (strofe 4). 

To strofer senere dukker hun op på vej til marken: ”Og med svævende Fied / en Möe hendandser / til Marken afsted.” (strofe 6). Vi får her et billede af en ubekymret og yndefuld ung kvinde, som er omgivet af natur: Fuglene synger, og hun er omkranset af violer. 

Vi får også i samme strofe beskrevet udvalgte dele af hendes udseende, som knyttes til naturbilleder, især blomster. Fx har hun ”Rosenkind” og ”Lilliehænder”, som også beskrives som ”sneehvide”. Hendes bevægelser beskrives også nærmere. Hun er ”Let som en Hind”, og hun danser ikke kun, men svæver endda, når hun iler afsted.

Det er ikke kun hendes skønne ydre, der beskrives. Hun har også et ”muntert Sind”, som giver sig udtryk i, at hun smiler. Det er måske hendes tanker, der får hende til at smile og danse. I hvert fald får vi at vide, at hun ”paa Elskov grubler”. Det kan vi forstås sådan, at hun er helt optaget af, hvor forelsket hun er.

Vi hæfter os ved benævnelsen af elskov, for den er interessant, når vi ser hendes reaktion på at finde guldhornet. Hun snubler over det og stirrer på guldet i jorden, hvilket ikke er overraskende. Men så kommer be...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind