Resumé og ordforklaringer

Hvad handler "Nat i Berlin 1921" om?

”Nat i Berlin 1921” beskriver en søvnløs nat på et hotelværelse i Berlin i 1921. Natten bliver beskrevet fra det lyriske jegs synspunkt. Jeget bliver i digtets indledning holdt vågen af den konstante larm af heste, der passerer forbi på gaden nedenfor hans hotelvindue.

Larmen fra hestene blander sig efterhånden med lyden af kvindehvin. Jegets irritation bliver suppleret af et begær. Lydene og begæret blander sig i jegets bevidsthed, hvor der danner sig billeder af kvindelige kentaurer, som stormer hotellet i et erotisk amokløb.

Billederne af de kvindelige kentaurere opstår i strofe 5. Her er det, som om de lydlige indtryk bliver forvandlet til indre billeder og forestillinger hos jeget. Dermed kan vi sige, at der sker en vigtig ændring i digtet mellem strofe 4 og 5. Det understreges af det retoriske spørgsmål som strofe 4 slutter med, og som vi møder igen i strofe 14, altså ved slutningen af digtet.

Digtets form understøtter på forskellige måder dets indhold. Digtet består af fjorten strofer. Hver strofe består af fire vers, hvor andet og fjerde vers rimer. Vi kalder dette rimmønster for balladerim. Digtet har desuden en fast rytme, der veksler mellem trykstærke og tryksvage stavelser på en måde, der efterligner lyden af hestesko, der klaprer mod brostenene på gaden. 

I strofe 1-4 er lydene det vigtigste

Digtet begynder med en beskrivelse af den lyd, de forbipasserende heste laver nede på gade...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind