Fortolkning, budskab og tema

Fortolkning og budskab

”Nat i Berlin 1921” er et af den slags digte, der vil formidle en følelse eller en stemning. Digtet taler til sanserne og drifterne. Digtet taler med andre ord til kroppen, mens fornuften klaprer som et åbent vindue i vinden, ligesom det lyriske jegs fornuft i strofe to.

Digtet taler først og fremmest til høresansen. Det lyriske jegs bevidsthed bliver stimuleret af lyde fra gaden. Digtets rytme er en gengivelse af den klaprende lyd, som kommer fra de forbipasserende heste. Digtets form er på den måde med til at formidle det lyriske jegs sanseerfaringer. Digtets brug af gentagelser formidler på samme måde, hvordan lydene kommer i en konstant strøm. Jeget bliver ikke påvirket af én enkelt lyd, det er storbyens konstante, uafbrudte larm, der påvirker bevidstheden.

Digtet beskriver, hvordan disse sanseerfaringer vækker det lyriske jegs drifter og begær. Jegets begær bliver personificeret i de kvindelige kentaurskikkelser, som i jegets tanker stormer hans hotelværelse i en seksuelt opstemt rus.

De indre billeder vækker både lyst og forfærdelse hos det lyriske jeg. De ambivalente følelser understreger et af dig...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind