Nat i Berlin 1921

I denne analysehjælp guider vi dig gennem en analyse af digtet ”Nat i Berlin 1921”. Vi gennemgår de vigtigste elementer, som er gode at have med i analysen. Derudover får du et resumé af digtet, ordforklaringer til de vanskelige ord i teksten, en side med baggrundsinformation om forfatteren og perioden samt hjælp til at perspektivere og fortolke digtet.

Præsentation af teksten

Titel: ”Nat i Berlin 1921”
Forfatter: Tom Kristensen
Genre: Digt

”Nat i Berlin 1921” blev udgivet som en del af digtsamlingen Verdslige Sange i 1927. I digtet møder vi en mand, der kæmper med søvnløshed en nat på sit hotelværelse i Berlin. Gadelarmen trænger ind gennem hans vindue og holder ham vågen. Lyde af hestesko og kvindehvin blander sig og danner billeder i mandens sind, der både er skræmmende og erotiske. Digtet er dermed et godt eksempel på den ekspressionistiske litteratur, der blev skrevet i 1920’erne, og som Tom Kristensen er en vigtig repræsentant for.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Titlen har en særlig betydning

”Nat i Berlin 1921” er en titel, der kort og præcist sætter rammen for digtets forløb.

Vi får at vide, at digtets indhold udspiller sig om natten. Tidsbestemmelsen giver os allerede en formodning om digtets indhold og temaer. Nattens mørke bruges ofte som lejlighed til at lufte de sider af den menneskelige eksistens, som vi helst ikke vil have frem i lyset.

Vi får desuden at vide, at digtet udspiller sig i Berlin. Vi forstår, at lokationen må spille en rolle, siden den nævnes i titlen. Vi bliver på den måde allerede sporet ind på digtets tema vedrørende storbyerfaringen. I mellemkrigstiden var Berlin stadig den storby, som flest danske kunstnere og forfattere tog til for at finde inspiration. Byen var i sig selv et symbol på den moderne verden, både på

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Nat i Berlin 1921

[9]
Bedømmelser
 • 09-03-2022
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Meget grundig
 • 19-04-2022
 • 31-03-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 10-03-2022
  Givet af HHX-elev på 3. år