Stofskifte (metabolisme)

Biologi C, B og A + Biotek A.

Metabolismen (eller stofskiftet) er levende organismers opbygning og nedbrydning af forskellige stoffer. Opbygning af stof er f.eks. dannelse af proteiner, som organismen skal bruge som byggesten. Nedbrydning af stof sker f.eks. ved respirationen, som nedbryder glukose og frigiver energi til organismens livsprocesser. Opbygning af stof i en organisme kaldes anabolisme, og nedbrydning af stof kaldes katabolisme.

Her er de emner om stofskiftet, du kan komme til at arbejde med i Biologi eller Bioteknologi. Klik på oversigtens links for at komme videre til vores tekst eller kompendium om hvert emne.

Her kan du læse et uddrag af overblikket over kroppens stofskifteprocesser

Anabolisme er opbygning af stof ud fra mindre molekyler. Opbygning af proteiner ud fra aminosyrer er et eksempel på en anabolsk proces. Anabolismens processer er energikrævende.

Katabolisme er nedbrydning af stof

Katabolisme er nedbrydning af stoffer til mindre molekyler. Forbrænding af glukose ved respiration er et eksempel på en katabolsk proces. Katabolske processer frigiver energi, som kan indfanges i molekylet ATP. Energien i ATP bruges til at drive energikrævende processer i celler.

Overblik over metabolismens processer

Figur 1 giver et overblik over de vigtigste processer i menneskers metabolisme. Proteinmetabolismen er angivet med rød, kulhydratmetabolismen er angivet med grøn, og fedtstofmetabolismen er angivet med gul. De fælles processer er angivet med blå.

...
Figur 1. Centrale processer i metabolismen af proteiner, kulhydrater og fedtstoffer.

Processerne i diagrammet er...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Stofskifte (metabolisme)

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.