Rafael: “Skolen i Athen” (1510-1511)

Overblik 

“Skolen i Athen” er en fresko fra renæssancen af den italienske kunstmaler og arkitekt Rafael. Den hænger i en sal i Vatikanpaladset i Rom og er en af fire freskoer med hvert deres emne. Emnet for “Skolen i Athen” er filosofi, der her skal forstås bredt som en søgen efter viden om, hvordan alting hænger sammen. Freskoen skildrer en række virkelige personer, hvoraf mange er fra antikken (især oldtidens Grækenland). Titlen henviser desuden til antikkens Athen.

Hvad kan kilden bruges til i Historie?

Freskoen er en ikke-skriftlig kilde. Den er ikke samtidig med det, den viser, idet den jo viser en scene fra antikken, men stammer fra renæssancen. Den har desuden en tydelig tendens, idet den udtrykker renæssancens menneskesyn og idealer og fremstiller disse på en storslået måde. Derfor kan kilden ikke bruges til at sige noget om, hvordan forholdene reelt var i antikken. Til gengæld er det en god kilde til at vise, hvordan man så på antikken og sin samtid i renæssancen.

Her dykker vi ned i nogle af de mest centrale elementer i denne billedkilde.

Kilden viser renæssancens inspiration fra antikken

Renæssancen var meget inspireret af antikken, der blev betragtet som en højkultur. Fx blev det populært at vælge motiver fra antikken i renæssancens kunst, og det er også tilfældet med “Skolen i Athen”. Dels er det centrale sted i billedet o...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind