[4]

Renæssancen

I dette kompendium hjælper vi dig med at forstå renæssancen. Denne periode gjorde sig primært gældende i Europa, hvor den varede fra omkring år 1350 til 1600. I Danmark slog den først igennem fra omkring år 1500 og blev aldrig særligt indflydelsesrig. Derfor fokuserer dette kompendium mest på den europæiske renæssance og navnlig Italien. Vi kommer dog også omkring Danmark. 

Kompendiet indeholder:

Her kan du læse et uddrag fra siden “Hvad er renæssancen?”:

Ordet “renæssance” betyder genfødsel. Det, der skulle genfødes eller genopdages, var de tanker og idealer, der herskede i antikken (den græske og romerske oldtid). De lærde i renæssancen havde ikke høje tanker om middelalderen, der så verden gennem et religiøst filter. Det havde de til gengæld om antikken, der i deres optik var præget af en mere videnskabelig og demokratisk tilgang til verden. 

Renæssancens lærde gik derfor “til kilderne”, dvs. begyndte at studere antikkens tekster på græsk og latin. Det gjorde de for at opnå indsigt i, hvordan verden hang sammen, hvilket også involverede at stille sig kritisk over for kristendommens udlægning af tingene. 

Studiet af antikkens tekster gav inspiration til en helt ny måde at se verden på inden for en lang række livsområder, fx menneskesyn, politik, arkitektur, kunst, litteratur og naturvidenskab. Det førte også til humanismens fødsel.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Renæssancen

[4]
Bedømmelser
  • 12-09-2023
  • 22-03-2023
    Givet af 3.g'er på STX
  • 20-06-2022
    Givet af 3.g'er på STX
  • 10-06-2021
    Givet af 3.g'er på STX