Renæssancen

I dette kompendium hjælper vi dig med at forstå renæssancen, som er en periode, der varede fra cirka 1400-1600. Perioden gør sig primært gældende i Europa og er en vigtig del af den europæiske historie.

Renæssancen er bl.a. kendetegnet ved en ændret forståelse af universets sammenhæng, et nyt syn på mennesket, en begyndende moderne statsdannelse, oprettelsen af bankinstitutioner, en ny kunstnerrolle samt humanismen og individualismens opståen. Flere kunstnere og videnskabsfolk begyndte at have fokus på individet og menneskets muligheder, hvilket førte til, at religionen som forståelsesramme blev trukket i baggrunden. Det er desuden i renæssancen, at den naturvidenskabelige revolution begyndte, at Columbus opdagede Amerika, og at reformationen fandt sted.

Du kan bruge dette kompendium som forberedelse til undervisningen, eller hvis du f.eks. skal læse op til eksamen. 

I dette kompendium får du:

Uddrag fra siden om, hvad renæssancen er:

Man siger gerne, at renæssancen opstod i Italien i 1400-tallet, efter pesten (1347-52) var overvundet. Derefter opstod de italienske bystater, som blev et økonomisk centrum i Europa. Middelhavet blev nemlig en vigtig handelsrute mellem Europa og Asien, og byer som Venedig, Firenze, Milano, Rom, Napoli og Genova blev store og vigtige handelsbyer i perioden. 

I disse byer begyndte man blandt andet at fabrikere mønter, som nu blev det førende betalingsmiddel fremfor betaling med naturalier og jord, og man begyndte også at oprette bankinstitutioner, som kunne opbevare ens værdier og udstede lån til blandt andet fyrster og konger. Generelt oplevede de norditalienske byer en vækst i handel, industri og søtransport. Middelhavsområdet var blevet et stort handelscentrum, mens de vesteuropæiske lande ved Atlanterhavet omvendt ikke oplevede samme handelsaktivitet. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Renæssancen

[3]
Bedømmelser
  • 22-03-2023
    Givet af 3.g'er på STX
  • 20-06-2022
    Givet af 3.g'er på STX
  • 10-06-2021
    Givet af 3.g'er på STX