Niccolò Machiavelli: “Fyrsten” (1513/1532)

Overblik

Den italienske forfatter og diplomat Niccolò Machiavellis skrev formentlig Fyrsten omkring år 1513, men værket blev først udgivet i 1532 efter hans død. Bogen er rettet imod enhver ny fyrste (dvs. magthaver) og er en håndbog i magt. Fyrsten består af 26 korte kapitler, som alle indeholder et bestemt politisk emne med konkrete råd. Fx råd om, hvorvidt det er bedst at hyre lejesoldater eller opbygge sin egen hær. 

I bogen gør Machiavelli op med middelalderens princip om, at en magthaver skal regere efter kristne og moralske principper samt udvise dyder som mildhed og godhed. I stedet hævder Machiavelli, at målet helliger midlet, så en fyrste fx godt må lyve og slå ihjel for at beholde magten. Machiavelli er efterfølgende ofte blevet betragtet som en kynisk tænker, der ignorerer moral og etik.

Baggrund

Machiavelli baserede de mange råd i Fyrsten på sin politiske karriere som diplomat for den tidligere republik i Firenze og på historiske studier. Da republikken kollapsede, og den magtfulde Medici-familie omdannede byen til et fyrstedømme, blev Machiavelli sendt i eksil, blandt andet fordi han havde skrevet negativt om Medici-familien. 

Under sin tid i eksil skrev Machiavelli Fyrsten, som han håbede kunne gøre indtryk på Medici-familien, så han kunne blive genansat som i Firenze. På bogens forside kan...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind