Kilder

Her finder du hjælp til at arbejde med tre udvalgte kilder til renæssancen. 

Her kan du læse et uddrag fra siden om kilden Fyrsten af Machiavelli:

Machiavelli pointerer, at det er vigtigt, at en fyrste bliver opfattet positivt udadtil, og derfor skal han også kunne iscenesætte sig selv som et godt menneske. Det er fx vigtigt, at “han synes, når man ser og hører ham, at være ren barmhjertighed, ren tro, ren oprigtighed, ren menneskelighed og ren religion”. De egenskaber, der nævnes her, er nogle af middelalderens klassiske dyder. Men ifølge Machiavelli behøver fyrsten ikke have disse egenskaber inderst inde - han skal bare virke, som om han har dem. 

Det er især opsigtsvækkende, at kilden siger, at man kun behøver virke religiøs. På dette tidspunkt var kristendommen stadig en vigtig del af de fleste menneskers liv. Fremstillingen af religionen som en slags pynt for at manipulere folkets holdning har givetvis været provokerende for den katolske kirke.

Machiavelli siger ligeud, at en fyrste skal kunne “være en stor simulant og hykler”. Det er altså afgørende at iscenesætte sig selv i et positivt lys - også selvom man bag kulisserne er villig til at opføre sig modsat. Machiavelli bruger den metafor, at en fyrste skal “betjene sig af ræven”, dvs. være lige så snu (og dermed falsk) som ræven. Inden for moderne politisk kommunikation og PR vil der formentlig være nogle, som kan genkende sig selv i Machiavellis råd om iscenesættelse og “spin”.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind