Tidslinje

Her får du en tidslinje over de vigtigste begivenheder i renæssancen. Vi har inddelt følgende tidslinje i en optakt til renæssancen og selve renæssancen baseret på den udbredte afgrænsning (1400-1600), selvom nogle vil mene, at nogle af de begivenheder, vi nævner i optakten, faktisk er en del af renæssancen. 

Optakt til renæssancen

1293: Bystaten Firenze laver en selvstændig forfatning og bliver uafhængig af pavestaten og det tysk-romerske rige. Dette lægger grunden for, at Firenze senere bliver et stort handelscentrum og opnår stor velstand og bliver en hovedby under renæssancen. 

Der opstår fra 1300-1500-tallet flere bystater i Norditalien, som opnår selvstændighed. Nogle stater udvikler en styreform med en selvstændig fyrste som leder, andre etablerer republikker med et sammensat, lovgivende råd af flere embedsmænd. 

1302: Forfatteren Dante Allighieri pågynder sit store epos Den guddommelige komedie. Dante blev forvist fra byen Firenze for at have skrevet bogen. Værket indeholder en generel kritik af kristendommen og de folk (paver, præster, munke), der forvalter kristendommen. Dante kritiserer især kirkens folk for mangel på dyd og afholdenhed. 

1347-52: Den sorte død (pesten) spreder sig over Europa. De tætte handelsforbindelser mellem Italien og Vesteuropa fremmede pestens udbredelse. Pesten var en lunge-byldepest, der udslettede mellem 35-70% af befolkningstallet. Mange landbrug blev forladt som følge af befolkningsnedgangen, og der opstod efterfølgende en landbrugskrise. 

Pesten gjorde også, at de overlevende handelsmænd kunne udnytte befolkningsnedgangen til at øge sin magt og velstand, fordi konkurrenterne var døde eller havde været nødt til at flytte for ikke at risikere at blive smittet. Det havde blandt an...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind