Tidslinje

Her finder du en tidslinje med nogle af renæssancens vigtigste begivenheder. Enkelte begivenheder før denne periode er også medtaget, fordi de kan betragtes som en optakt til den europæiske renæssance.

Ca. 1302: Dante Alighieri påbegyndte sit episke langdigt Den guddommelige komedie, der først blev færdigt ca. i 1321. Helt usædvanligt var værket skrevet på italiensk folkesprog. Hidtil havde latin været normen, men Dantes valg igangsatte en udvikling, der på sigt gjorde italiensk til det dominerende sprog.

1348: Pesten (“den sorte død”) ramte Firenze, og op mod to tredjedele af byens befolkning døde.

1353: Giovanni Boccaccio udgav sin novellesamling Decameron, skrevet på italiensk folkesprog. Værket var verdens første novellesamling, havde et frit syn på sex og var en af de første kilder, der berettede om pesten i Europa. 

1360: Digteren Francesco Petrarca udgav Canzoniere, der var en samling af kærlighedssonetter skrevet på italiensk folkesprog. 

1434: Den rige og dannede Medici-familie overtog reelt byen Firenze og gjorde byen til en økonomisk magtfaktor i hele Europa. Familien finansierede store dele af Firenzes renæssancekunst og -arkitektur.

1435: Arkitekten og kunstmaleren Leon Battista Alberti udgav værket Om billedkunsten, hvori han gennemgik, hvordan...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind