Niccolò Machiavelli: "Fyrsten" (1513/1532)

Oversigt

Bogen er en vejledning til en fyrste

Niccolò Machiavelli skrev sit hovedværk, Fyrsten (engelsk: The Prince), i 1513, men bogen blev først udgivet i 1532 efter hans død. I værket beskriver Machiavelli, hvordan han mener, at adskillige fyrster og konger har mistet magten ved ikke at være dygtige nok til at tilpasse sig deres omstændigheder. Bogen bliver betragtet som en vejledning til en ny fyrste om, hvordan han kan skaffe sig magt og opretholde fred i sit område. 

Fyrsten består af 26 korte kapitler, som alle indeholder et bestemt politisk emne, en fyrste skal tage højde for. 

Bogen indeholder mange forskellige råd

Værket er en vejledning med meget konkrete råd til fyrsten om, hvad man bør gøre og ikke gøre. Det drejer sig blandt om, hvorvidt man bør stole på held eller dygtighed, leje nogle tropper til en hær eller træne nogle soldater selv, at man skal passe på sit omdømme som fyrste og skjule sin skyld, hvis man har gjort forbrydelser. Machiavelli mener også, at man som fyrste ikke skal være mere elsket end hadet, fordi man skal frygtes af sit eget folk, men samtidig også beskytte dem. Fyrsten skal vide, at han ikke lever i en ideel verden, men at man nogle gange må være både kynisk, bedragerisk og eventuelt begå forbrydelser for at opretholde sin magt og skaffe sig politisk succes. I bogens 15. kapitel skriver Machiavelli f.eks.:

Et menneske, der kun vil det gode, må gå under blandt de mange, der ikke er gode. Derfor må en fyrste, der vil bevare sin magt, være i stand til ikke at være god, og at anvende det gode eller det ikke gode, eftersom omstændighede...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind