Teoretikere i psykologi

Dette er en oversigt over de teoretikere, der bliver nævnt i vores Psykologi-kompendier. Listen er ordnet alfabetisk efter efternavn. Klik på navnet for at læse om personens teorier.

 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores side om Daniel Stern og hans teori om selvet.

Kerneselvet

Når barnet er et par måneder gammelt, begynder udvikling af dét, som Stern kalder for kerneselvet. Det sker ikke fra den ene dag til den anden, men over tid bliver barnet bevidst om, at det er afgrænset fra sin omverden og fx kan bruge sin krop til at få ting til at ske, undersøge omgivelserne, eller endda kommunikere med andre. 

Mens kerneselvet udvikles, kan man observere, at børn begynder at udvise en langt mere social adfærd, hvor de fx reagerer på forældrenes ansigtsudtryk eller tonefald og prøver at afspejle deres følelser. Det er under udviklingen af kerneselvet, at børn begynder at udvikle evner til nonverbal kommunikation, hvilket er en helt afgørende social færdighed i både barne- og voksenlivet.  

Hvis udviklingen af kerneselvet skal forløbe optimalt er det meget vigtigt, at forældre eller andre omsorgspersoner er villige til at indgå i nonverbal kommunikation med barnet ved fx at reagere på dets lyde ved at tale til det, eller afspejle dets følelser med øjenkontakt og ansigtsmimik. Hvis et barn derimod oplever, at forældrene ikke reagerer eller ligefrem trækker sig væk, så kan det have negativ indvirkning på både deres selvopfattelse og deres evne til at kommunikere senere i livet. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind