Psykologi | Noter

Dette er Studienets noter til Psykologi. I disse noter dækker vi pensum på B og C niveau i Psykologi.

Til hvert af emnerne i kernestoffet har vi også lavet fokuserede kompendier, som dækker emnet i mange flere detaljer. På hver noteside kan du derfor både få et generelt overblik og finde links til mere uddybende information, hvis du har brug for det. 

Noterne dækker størstedelen af de temaer, du kan støde på i psykologiundervisningen og få til eksamen. Sammensætningen af temaer afhænger dog også af den enkelte lærer. Derfor kan nogle ting, som du har haft som ét tema i undervisningen, være spredt lidt ud i noterne.

Indhold:

Her kan du læse et uddrag af noterne

Behaviorismen er en psykologisk retning, som lægger fokus på at studere menneskers adfærd. I følge behaviorismen er adfærd vores eneste pålidelige kilde til psykologisk viden, da vi ikke direkte kan studere fænomener som tanker og følelser inde i hjernen.

Den eksistentielle psykologi er inspireret af eksistentialistisk filosofi. Den lægger fokus på mennesket som et frit væsen, der skal lære at definere sig selv og finde mening i livet. 

Den humanistiske psykologi er en nyere videreudvikling af den eksistentielle psykologi, som lægger fokus på, hvilke grundlæggende psykologiske behov mennesker har brug for at få opfyldt for at få et godt og successfuldt liv. 

Neuropsykologien befinder sig på grænsen mellem psykologien og biologien. Den har fokus på at undersøge, hvordan biologiske ændringer i menneskets hjerne kan påvirke menneskets psyke - og omvendt. 

Evolutionspsykologien er en nyere psykologisk retning, som lægger vægt på at forklare psykologiske fænomener ud fra et evolutionsperspektiv. Fx ved at beskrive, hvordan bestemte psykiske mekanismer kan have været gavnlige for menneskets overlevelse gennem evolutionshistorien. 

Psykoanalysen er en ældre psykologisk retning, som blev grundlagt af Sigmund Freud. Den er bl.a. baseret på en tanke om, at psykiske problemer i voksenlivet kan spores til traumer eller andre problemer i barndommen...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Psykologi | Noter

[127]
Bedømmelser
 • 14-10-2016
  Givet af HF-elev på 2. år
  Stikordene/kapitlerne giver et godt overblik. Noterne dertil er sorteret nøje! Alt det vigtige er med og er beskrevet flot - ligesådan også i et let forståeligt sprog med mange gode eksempler og uddybninger.
 • 26-05-2015
  Givet af HF-elev på 1. år
  en stor hjælp...skulle have styr på hvor de forskellige begreber/teorier hører under da jeg skal til eksamen 18/6.. supper godt sorteret
 • 14-12-2022
  Jeg synes, beskrivelse af både teorier og begreber er langt mere forståelig og overskuelig sammenlignet med min oprindelig psykologi bog.
 • 23-11-2022
  Givet af HF-elev på 1. år
  Det er en stor hjælp!