[12]

Paa Sneen

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Paa Sneen” af Emil Aarestrup. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af digtet sammen med et afsnit om relevant baggrundsviden. Desuden hjælper vi dig til at perspektivere og fortolke teksten, og endelig kan du i denne analysehjælp læse hele digtet med vores forklaringer af vanskelige ord og af digtets handling og symbolik.

Præsentation af teksten

Titel: ”Paa Sneen” (1838)
Forfatter: Emil Aarestrup
Genre: Digt

”Paa Sneen” er skrevet af Emil Aarestrup. Emil Aarestrup levede fra 1800-1856 og er i dag anerkendt som en af de vigtige danske lyrikere inden for romantismen. Den anerkendelse fik han ikke i sin egen levetid. Det er højst sandsynligt grunden til, at han kun udgav en enkelt digtsamling, Digte fra 1838, mens han levede. Efter hans død er der blevet udgivet flere af hans efterladte digte.

”Paa Sneen” er blandt de digte, som han udgav i digtsamlingen fra 1838. Det stod i den sidste del af digtsamlingen, der bar den sigende overskrift ”Erotiske Situationer”.

Opgavehjælp

”Paa Sneen” indgår i en opgave på HHX, som vi også har lavet målrettet opgavehjælp til:

Opgave 4 | HHX Dansk A | Maj 2019 | Vejledende opgavesæt 2

I denne opgavehjælp giver vi dig hjælp til at analysere og forstå Emil Aarestrups digt ”Paa Sneen” (1838) og indledningen til J.P. Jacobsens roman Fru Marie Grubbe (1876).

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

”Paa Sneen” tematiserer undertrykte drifter og indre splittelse

”Paa Sneen” handler helt overordnet om at være splittet. I digtet ender jeget med at være splittet i to: Et fysisk jeg, der indtager rollen som behersket og platonisk beskuer, og en aktiv skygge, der agerer og opnår erotisk tilfredsstillelse.

Skyggen ender dermed med at opnå alt det, som det fysiske jeg (”Mit Kjød og Blod”) længes efter, men som han af en eller anden grund undertrykker. Dermed kommer skyggen til at repræsentere alle de kropslige drifter og længsler, som jeget undertrykker.

På den måde handler digtet også om, hvad der sker, når et menneske undertrykker visse sider af sig selv, helt konkret sine seksuelle eller erotiske drifter. Så kan det nemlig ende med indre konflikt og splittelse.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Paa Sneen

[12]
Bedømmelser
 • 25-05-2023
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  god website
 • 27-02-2024
  Givet af 2.g'er på STX
 • 06-03-2023
  Givet af HTX-elev på 3. år
 • 21-11-2022
  Givet af 2.g'er på STX