Opgave 4 | HHX Dansk A | Maj 2019 | Vejledende opgavesæt 2

I denne opgavehjælp giver vi dig hjælp til at analysere og fortolke Emil Aarestrups digt ”Paa Sneen” (1838) og indledningen til J.P. Jacobsens roman Fru Marie Grubbe (1876). Opgavehjælpen er rettet mod opgave 4 fra vejledende opgavesæt 2 til dansk skriftlig eksamen på HHX fra 1. maj 2019.

I opgavehjælpen forklarer vi først, hvordan du skal forstå opgaveformuleringen. Det er første skridt på vejen mod en god analyse, fortolkning og sammenligning af de to tekster. Herefter giver vi dig vores bud på, hvordan du finder et fokus i din analyse og fortolkning af begge tekster, som kan skabe sammenhæng i opgaven og gøre det lettere at sammenligne "Paa Sneen" og indledningen til Fru Marie Grubbe

Udover at analysere og fortolke de to tekster hver for sig, giver vi dig et resumé og den allermest nødvendige baggrundsviden til begge tekster. Til sidst i opgavehjælpen viser vi dig, hvordan teksterne kan sammenlignes og perspektiveres til litteraturhistorien. 

Vejledning til analyse og fortolkning på HHX

Hvis du har brug for hjælp til opgavetypen, har vi lavet en grundig vejledning til, hvordan du skriver en analyse og fortolkning på HHX. Her kan du også finde inspiration til, hvordan du både får besvaret alle opgaveformuleringens krav til dig, og præsenteret din egen vinkel på emnet.

Analyse og fortolkning på HHX og HTX

Få hjælp til at skrive en analyse og fortolkning i Dansk. Vi viser dig, Med Studienets trin-for-trin vejledning kommer du gennem alle faser af arbejdet. Opgavetypen indgår altid ved eksamen i skriftlig Dansk på HHX og HTX.

Uddrag:

Her kan du læse et uddrag af opgavehjælpen:

Det erotiske er et gennemgående tema i begge tekster

Det er tydeligt, at det erotiske tema fylder meget i begge tekster. I Fru Marie Grubbe får vi fx adgang til Marie Grubbes ret udpenslede seksuelle fantasier. I ”Paa Sneen” derimod er der snarere tale om antydningens kunst. Her tales der fx om, at skyggerne svulmer ”I Stillinger”. På den måde er der en forskel på, hvor tydeligt det erotiske er til stede i teksterne.

Alligevel er der også ligheder imellem den måde, som det erotiske behandles på i de to tekster. I ”Paa Sneen” bliver det aldrig sagt direkte, at skyggerne har sex. På samme måde bliver det heller aldrig sagt direkte, at Marie Grubbe har en erotisk oplevelse, eller at hun ligefrem masturberer i scenen med roserne. I begge tekster skal vi selv nå frem til den konklusion. I de tilfælde antyder begge tekster altså kraftigt, at indholdet er erotisk uden dog at skrive det direkte.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Opgave 4 | HHX Dansk A | Maj 2019 | Vejledende opgavesæt 2

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.