Resumé og ordforklaringer

Her får du hjælp til at forstå, hvad der sker i novellen "Paradisæblerne" af Martin A. Hansen. Først er der et resumé af handlingen, så du får styr på de centrale begivenheder i novellen. Derefter følger en ordliste med forklaringer på de svære ord i teksten.…

...

Resumé

”Paradisæblerne” handler om en ung dreng på 12 år, der på vejen hjem fra sin mormor udfordrer sig selv og sin tro ved at gå over en tilfrosset å. Den unge dreng er fortæller i novellen, og han begynder at fortælle sin historie hjemme ved sin mormor.

Fortælleren er på besøg ved mormoren, og han beskriver i novellens begyndelse hendes stue i detaljer. Fortælleren lægger i sin beskrivelse især vægt på et gammeldags ur i stuen. Under urets skive er der et billede af en ræv, der skræmmer tre ænder op fra en skovsø. Fortælleren føler, at han har set urskivens scene et andet sted før.

Fortælleren har haft gråfinker med, og mormoren tilbereder det. De spiser s…

...

Ordforklaringer

”Paradisæblerne” blev skrevet i 1953. Den skildrer et fattigt miljø ude på landet, og novellens fortalte tid kunne godt være 1920’erne eller 1930’erne. Der optræder derfor mange ord, som vi ikke bruger eller genkender i dag.

Vi har lavet ordforklaringer til svære ord og udtryk for at hjælpe dig i din forståelse af novellen. Du kan bruge ordforklaringerne, når du læser novellen første gang eller vende tilbage til dem, når du bliver i tvivl om et ords betydning.

Du kan også selv slå ord op på ordnet.dk, hvor der både er ordbøger til nyt og ældre sprog. Nogle ord har ændret betydning, og det er derfor bedst at slå op i den ordbog, der passer bedst med novellens tid.  Du kan også finde meget viden ved at søge på internettet, men det er vigtigt, at du er kritisk.

paradisæblerne: et meget lille, gulligt og orangerødt æble fra en bestemt type æbletræ:

Photo by Sten / CC BY

slagtemad: kød fra slagtede dyr eller mere generelt mad, der blev serveret i slagtetiden. Slagtetiden referer til en periode i efteråret, hvor dyr blev slagtet, og slagtemad var her det kød, som blev tilovers i denne periode, fordi det ikke så godt kunne saltes og gemmes.

himmel: stofskærm der hænger på stolper over sengen

tærnet: ternet, mønstret med firkantede tern

bomuldstøj: stoftæppe af bomuld der er lagt over sengen

skurede hvide: skrubbet rene med sæbe eller sand, så materialet får en hvid overflade

strøet: drysset, spredt ud lidt for lidt

lammeskyer: skyer der ligner lam, fordi de er hvide og uldne

gemmefrugt: frugt der kan holde længe uden at blive dårlig, ofte gemt til …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind