Fortolkning, budskab og tema

På denne side finder du vores bud på en fortolkning af novellen og dens budskab. Vi beskriver også, hvad novellens centrale tema er.

Fortolkning og budskab

”Paradisæblerne” skildrer en ung dreng, der er midt i en overgangsfase i sit liv. Det betyder, at han står over for en masse forandringer og beslutninger i sit liv.

Novellen er opbygget som et eventyr, fordi den begynder hjemme, bevæger sig ud og derefter kommer hjem igen. Novellens hjemme-fase i begyndelsen er mormorens trygge og varme stue. Mormoren er en uselvisk og kristen person, som fortælleren holder af og har respekt for. Vi kan se hende som det faste og kristne grundlag, som fortællerens liv bliver bygget på.

Mormoren fastholder dog også fortælleren i en bestemt rolle. Fortælleren bliver forkælet af mormoren, og vi får indtryk af, at han virker mere som en dreng end en mand, når han er sammen med mormoren. Hun kalder ham fx også for ”min dreng”.

Mormorens trygge hjem fungerer i novellen som en kontrast til skyttens kammer og det kolde vinterlandskab udenfor. Det er de to steder i novellen, hvor fortælleren møder problemer og udfordringer. Det faste grundlag bliver sat på prøve, og han skal begge steder forholde sig til sig selv og afgøre, hvem han vil være som person.

Mødet med...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind